Zanima Vas autentična Krav Maga? Kako prepoznati prave instruktore u odnosu na imitatore?

Ništa nije tako teško i frustrirajuće kao biti profesionalni Krav Maga instruktor i još  morati se nositi sa svima onima koji to žele biti, a nisu. Svakodnevno raste ta grupa lažnjaka i prevaranata.
Kako Krav Maga postaje sve popularnija i ljudi je povezuju sa realnim i praktičnim tehnikama samoodbrane, dolazi do sve jače i rastuće pojave, kako individua, tako grupa i škola, koji tvrde da predaju pravi “Israelski Krav Maga” sistem i to bukvalno preko noći. Karate instruktori, kao i drugi koji se bave borilačkim vještinama, sada sebe počinju nazivati i instruktorima Krav Maga-e.
Oni tako, ne samo da zarađuju novac, nego obmanjuju svoje učenike, učeći ih totalnim nebulozama, koje ih samo izlažu opasnosti i mogu dovesti do smrtnih posljedica. Svim ovim se samo pridonosi negativnom marketingu čitavog našeg sistema.

Postavlja se pitanje; “Kako sada da neko prepozna autentičnu Krav Magu u moru lažnjaka?”
Tim povodom evo nekoliko napomena, za koje se nadam da će pomoći pojedincima u odabiru svojih potreba za samoodbranom:

1) Kao i u svemu budite svjesni da ulažete svoje vrijeme, energiju i novac, samim tim imate puno pravo da pitate svog instruktora o njegovoj prošlosti i kvalifikacijama, kao i uspjesima. Naravno nemojte se ustručavati da zatražite i njegove diplome kako bi se sami mogli uvjeriti u istinitost njegovih tvrdnji. Ukoliko se vaš instruktor ovim uvrijedi, samo se okrenite i izađite. Sada se osigurajte i provjerite da je i idući instruktor odobren od strane neke certifikovane Krav Maga organizacije, sa jasnim vezama sa Izraelom i mogućnošću provjere čitave loze prije njega koja vodi do samog osnivača Krav Maga-e, Imi Licthenfield-a.

2) Pitajte svog instruktora koji je nivo i da li još trenira sa instruktorima master nivoa (njih je samo nekoliko). U suštini, jednom kada vaš instruktor prekine veze koje ga vežu sa Izraelom i nekom od prepoznatljivih Krav Maga organizacija, njegovo znanje će početi da opada, iz razloga što će on uvoditi sopstvene promjene koje će nazivati Krav Maga-om i time toliko izmijeniti sistem, da jednom izmjenjen prestaje biti Krav Maga. S obzirom da se nove Krav Maga organizacije formiraju svake godine, obavite istragu i utvrdite da li imaju veze sa nekom koja je već renomirana i prepoznatljiva u svijetu.
Primjeri takvih organizacija koji su povezane sa autentičnom Krav Magom su :

IKMF – International Krav Maga Federation
– KMG – Krav Maga Global
– IKMA – Israeli Krav Maga Asociation
– IKM Gabi Noah- International Krav Maga

3) Koristite logiku i zdrav razum, pretražite video materijal instruktora i njihove demonstracije na Youtube-u i ako ono u šta gledate izgleda kao da ne bi bilo efikasno u realnoj situaciji, protiv stvarnog protivnika, onda to nije prava Krav Maga.

4) Google, Google, Google!!! Ako je organizacija Krav Maga-e koju istražujete nova, ili je nedavno osnovana, ili u imenu sadrži riječi “securitiy-sigurnost” , “policijski”, “posebni/specijalni odredi”, ili bilo šta drugo što zvuči kao “macho muški”, je većinom sa namjerom da vas privuče i namami. Ako instruktori nose pune vojne opreme, ordenje oznaka Mossada, itd. to je većinom izmišljeno. Imajte u vidu i to da čak i dugo vojno iskustvo ne čini nekoga dobrim Krav Maga instruktorom. Većinom i ako vam neko tvrdi da je bio u mnogim borbama i da je mnogo bio napadan sa noževima,znajte da laže.

5) Nazovite i postavite pitanja, ako se vaši pozivi odgovaraju sa bilo čim što vam se ne čini transparentnim, na pogrešnom ste mjestu. Loši znaci su odbijanje da vam se kaže tačna visina članarina, pa kažu da “dođete lično”, okvirne reference ili odbijanje instruktora da navede svoje kavlifikacije i učitelje.6) Pokušajte besplatni čas, popričajte sa studentima koji su tu već neko vrijeme i gledajte šta mogu da izvedu i urade.Postoji jos mnogo napomena,ali ovo su osnovne, samo imajte u vidu da ima MNOGO prevaranata koji tvrde da su instruktori Krav Maga-e i da pripadaju priznatim federacijama, pa čak i u našem gradu Sarajevu.

 

[highlight2]Sportski klub Opstanak je oficijelni predstavnik IKMF-a za Bosnu i Hercegovinu! Trenirajte autentičnu Krav Maga vještinu u Bosni i Hercegovini![/highlight2]

Preveo Sportski klub Opstanak
Autor Laurent Mougeot
Krav Maga Ottawa/Glavni Instruktor
Direktor IKMF Kanada
(613)-619-KRAV (5728)

 

6 replies
 1. dastko
  dastko says:

  IKMI je totalno nepoznata federacija. Nemaju nikakve dodirne tačke sa Izraelom i niko za njih iz International Krav Maga Federation (sa direktorom Avi Moyalom) nije čuo.

 2. Fatima
  Fatima says:

  Zanima me kojim danima djevojke imaju treninge, kad se moze doci da se pogleda?

  I obzirom na ovaj tekst gore, vidim da i Vama pise pola ovih stvari sto ste nabrojali da lazni instruktor ce reci, zanima me kako bi ja mogla da se uvjerim da ste Vi pravi, i otkad se bavite, a malo sam istrazivala ova federacija je tek prije par mjeseci dosla u BiH, nemoguce da ste za tih par mjeseci obuceni dobro da ucite nas??
  Ja i moja drugarica smo zainteresovane, ali mi sad ovo nije jasno, ja bi Vas zamolila da nam objasnite :)))

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *