Kravmaga osnivač – Imrich “Imi” Sde-Or Lichtenfeld

Imrich “Imi” Sde-Or Lichtenfeld, osnivač Krav Maga, rođen je 26.maja 1910. godine u Budimpešti koja se u to vrijeme nalazila u sklopu Austrougarskog carstva. Odrastao je u Bratislavi uz oca, Samuela Lichtenfelda, glavnog policijskog inspektora i bivšeg cirkuskog akrobata, koji je podučavao samoodbranu. Uz očevu podršku, Imi se počeo baviti širokim spektrom sportova, od plivanja, boksa i hrvanja, do gimnastike. Postizao je zapažene rezultate u hrvanju te je osvojio i nekoliko nagrada.

Sredinom 30-tih godina 20. stoljeća, s pojavom fašističkih i antisemitskih grupa , Imi je predvodio grupu bivših boksača i hrvača koji su branili jevrejske kvartove.Ubrzo je shvatio da sport ima vrlo malo zajedničkog sa stvarnom borbom te je počeo da razvija sistem tehnika za praktičnu samoodbranu.
1940. godine Imi napušta domovinu koja se nalazi pod nacističkom okupacijom i 1942. godine stiže u tadašnju Palestinu. Ubrzo su njegove sposobnosti došle do izražaja te počinje obučavati borce fizičkoj spremnosti, plivanju, hrvanju, korištenju noža te odbrani od napada nožem. Tokom ovog perioda, Imi je obučavao nekoliko elitnih jedinica Hagane i Palmaha (udarne jedinice Hagane te preteča specijalnih jedinica izraelske vojske –IDF), uključujući Pal-Yam, kao i grupe policajaca.

Nakon uspostave države Izrael 1948. godine i formiranja izraelske vojske, postao je glavni instruktor fizičke spremnosti i Krav-Maga pri izraelskoj vojnoj Školi borbene spremnosti. Služio je dvadeset godina u izraelskoj vojsci te je za to vrijeme razvio i usavršio jedinstvenu metodu samoodbrane i bliske borbe.
1964. godine povukao se iz vojne službe i posvetio prilagođavanju Krav Maga civilnim potrebama, tako da odgovara i ženama i muškarcima, nezavisno od prirode napada.
Da bi proširio svoj sistem borbe, Imi je osnovao dva centra za obuku, jedan u Tel Avivu, a drugi u Natanji. Obučavao je timove Krav Maga instruktora, koje su certificirali on i izraelsko Ministarstvo obrazovanja. 1978. godine osniva Israeli Krav Maga Association.

Imi Sde Or, cijenjeni učitelj i borac, preminuo je 9. januara 1998. godine, u 89. godini života.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *