IKMF predstavnistvo za Bosnu i Hercegovinu imalo je cast da ponovo ugosti predsjednika IKMF-a gosp. Avi Moyala.

Tokom cetverodnevnog druzenja realizovali smo mnogo zajednickih projekata, ali vise detalja u narednim postovima…
Drugi dan posjete Sarajevu, predsjednik IKMF-a gosp. Avi Moyala zapoceo je sa G5 testom! Samo testiranje je trajalo nekoliko sati i ovaj put je zavrseno uspiješno po naseg kandidata,i to sa 94,5% prolaznoscu! Zasto naglasavamo „ovaj put“!

Za razliku od drugih Krav Maga federacija u kojima kandidati po uplati certifikacije automatski sticu „papir+zvanje“ uz minimalan prikaz tehnika i znanja na samom ispitu, IKMF nalaze veoma zahtjevnu i strogu provjeru znanja. Naime, opsti princip testiranja za sve ispitanike, pa tako i u ovom primjeru, jeste taj da kandidat koji polaže npr. za G5 (10 level), biva testiran prvo za nivo koji polaze, a potom za svih prethodnih 9 nivoa. Na osnovu zbirnog stanja rezultata ostvarenih na svih 10 ispitanih nivoa, aplikacija zbraja konačne rezultate. Zbog toga kandidat iz naslova na proslom testiranju nije zadovoljio ispit, bez obzira o tituli koju isti nosi i funkciji koju obavlja. Da bi se ispit polozio, potrebno je imati prolaznost iznad 85% tj. cjelokupan program uraditi sa vrlo malim greskama. Da priblizimo o cemu se radi kroz brojke: na ovom ispitu je prikazano samih cca 35 tehnika razoruzavanja pistolja, oko 40 tehika samoodbrane od napada nozem, tu je bilo mnostvo tehnika u parteru, rada sa palicom, puskom, odbrane od raznih napada izvodjenih u raznim ritmovima i sl.

IKMF je u cilju totalnog umanjenja subjektivnost kod ispitivaca, kreirala testnu aplikaciju, prvu i jedinstvenu u svijetu ovakve vrste. Aplikacija kandidatima dodjeljuje brojeve (ispitivac ne poznaje iste niti bilo sta o njima + svake godine se vrsi rotacija ispitivaca), a ispitivac tokom samog testiranja biva ocjenjivan za svaku tehniku. Svaka tehnika moze biti ocjenjena sa: „fail“ (tada kandidat bez obzira koliko bodova u momentu ispita imao, pada na istom jer se smatra da nije uradio nikakvu samoodbranu ili da je imao zakasljelu reakciju), „mistake“ (kandidat ukoliko pravi sitne greske, iste bivaju ponudjene i evidentirane kroz apliaciju, svaka greska umanjuje ukupan zbir poena. Sitne greske su npr. ne skeniranje okoline nakon zavrsetka tehnike, pogresno pozicioniranje tijela u odnosu na napadaca itd), „pass“ (ukoliko kandidat zadovolji sve elemente tehnike, dodjeljuje mu se prolaz) i „free text“ (greska upisana u slobodnoj formi ukoliko ista nije vec ponudjena od strane aplikacije).

Po zavrsetku testa aplikacija automatski sumira rezultate. Jos jedna prednost ove aplikacije jeste ta sto se na ovaj nacin formira jedinstvena baza IKMF ispitanika, ista ima mogucnost pozivanja i video materijala svake tehnike, pisanje komentara i upita na nivou instruktora i dosta drugog.

Test pored ispitivanja tehnika koje se odnose na level za koji se polaze, kao i tehnika svih prethodnih levela, podrazumijeva i sljedece segmente: lagani sparing, fitnes ispit (120 skleklova, 200 trbusnjaka i 70 cucnjeva u 15min), ispit spremnosti na brzu rekaciju (ispit se radi zatvorenih ociju), ispit iznenadjenja (vise napadaca sa razlicirim oruzjem) i na kraju sparing. Sve navedeno ulazi u ocjenu, te zbog toga ko god nesto polozi u IKMF s pravom kaze: IKMF 4 LIFE – earned not given

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *